Jembatan Gerak atau Movable Bridge

Jembatan Gerak (Movable Bridge)

Jembatan ini membolehkan benda-benda yang tinggi seperti layar kapal melaluinya, ataupun dia boleh dipergunakan buat merentasi jeda yg tinggi atau jaraknya boleh berubah.

Jembatan ini umumnya boleh diputarkan ke atas (drawbridge) atau ke tepi (swing bridge). Bagi setengah jembatan pula, bagian tengahnya boleh diangkat menegak ke atas (lift bridge). Terdapat jua jembatan yang digelar jembatan pengangkut (transporter bridge), dia cuma digunakan pada kawasan-daerah yg tidak banyak kendaraan.

Buat jembatan-jembatan yang kecil, konvoi ini mungkin boleh dilakukan tanpa menggunakan dinamo. Setengah jembatan boleh dikawal sang pengguna, terutamanya yg memiliki bot, sesetengah yang lain dikawal sang pengawal jambatan, kadang-kadang dari jauh dengan memakai kamera video serta pembesar suara. Selalunya terdapat lampu isyarat buat pengguna2 jalan dan air, serta tambahan pengadang jalan buat para pemandu.

Jembatan motilitas yg lebih kecil yang dipanggil jetway, pula digunakan pada lapangan terbang, buat memperbolehkan penumpang menaiki kapal terbang yg berbagai2 saiz dan jarak dari bangunan terminal.

Jembatan kerangka (Truss bridge)

Jikalau alang2 itu disusun dalam wujud kekisi, misalnya segitiga, agar tiap-tiap alang cuma menampung sebahagian berat struktur itu, sehingga dia disebut jembatan kerangka, ini merupaka salah satu keindahan arsitektur jembatan. Kalau di bandingkan bersama jembatan alang, jembatan kerangka yakni lebih irit dalam pemakaian bahan.

Kerangka dapat menahan beban yg lebih berat buat jarak yg makin jauh memakai faktor yg lebih pendek daripada jambatan alang. Ada beraneka ragam type trik utk menciptakan kerangka ini, tetapi demikian, semuanya memanfaatkan prinsip penggiliran perihal tegangan & tekanan.

Sekiranya satu-satu aspek itu sudah didapati – lewat analisis kejuruteraan – cuma dapat mengalami ketegangan tidak dengan tekanan atau kenduran, sehingga beliau sanggup dibuat dari batang keluli yg lebih langsing. Ini perlu dilakukan karena bagian atas rangka akan menghadapi tekanan ketika bagian bawahnya menegang.

Jembatan ini senantiasa dibuat dgn memanfaatkan dua kerangka yg dihubungkan bersama elemen-elemen penjuru yg mendatar buat mencetak satu buah struktur berbentuk kotak. Jalan yg bakal dilalui boleh berjalan daripada sebahagian elemen-elemen atas atau bawah, atau pun boleh digantung di tengah-tengah.

Seandainya jambatan itu mesti menyeberangi jurang yg teramat dalam, kerangka itu boleh diimbangi. Ini selalunya berlangsung kalau tebing yg betul-betul tidak sejalan membuatkan kerja-kerja pelaksanaan lebih sukar.

Jambatan kerangka boleh dibuat dari nyaris seluruhnya bahan yg keras & kuat, termasuk juga batang kayu, keluli maupun konkrit diperkuat. Gagasan kerangka ini serta dipakai dalam jembatan-jembatan yg lain maupun komponen-komponen jembatan seperti struktur geladak jambatan gantung.