Jembatan Kabel Penahan & Jembatan Gerbang Tertekan

Jembatan Berpenahan Kabel (Cable-stayed R bridge)

Jembatan berpenahan kabel ialah relatif baru. Rangka jambatan ini memakai beberapa kabel yang berasingan yg menghubungkan jalan menggunakan menara. Kabel2 pepenjuru ini diikat dengan tegang dan lurus (tak melentur kecuali ditimbulkan sang berat sendiri) ke beberapa kawasan yg berlainan di sepanjang jalan.

Kabel2 itu boleh diikat di tengah-tengah jalan (satu jaringan) atau pada tepi jalan (dua jaringan). Biasanya 2 menara digunakan, dan kabel-kabel disusun pada bentuk kipas.

Kelebihan jembatan ini dibanding jembatan gantung merupakan tambatan yg kukuh pada ujung jembatan untuk menunda tarikan kabel tidak diharapkan. Ini ditimbulkan sang geladak jambatan itu senantiasa berada pada pada keadaan tekanan.

Ini menjadikan jambatan ini menjadi jambatan pilihan di tempat2 yg keadaan tanahnya kurang baik, asalkan menara-menaranya boleh dipasak dengan baik.

Antara contoh jambatan kabel hambatan yg terkenal di Malaysia termasuklah Jambatan Pulau Pinang, Jembatan ke 2 Muar dan Jambatan Sungai Johor (yg bakal dibuka pada tahun 2010).

Jembatan Gerbang Tertekan (Compression arch bridge)

Jembatan berbentuk sebagaimana jembatan penyangga memiliki arti antara jambatan yg paling awal yg dapat merintangi jarak yg jauh menggunakan batu bata ataupun konkrit. Bahan-bahan ini boleh mendapatkan tekanan yang tinggi namun tidak boleh menunda tegangan yg kuat. Jambatan ini berbentuk pintu gerbang – maka sebarang tekanan menegak akan turut menghasilkan tekanan mendatar pada zenit gerbang itu.

Pada kebanyakan jembatan gerbang, jalan diletakkan pada atas struktur gerbang itu. Saluran air orang-orang Roma dahulu menggunakan kaedah buat menyusun beberapa jembatan gerbang – daripada jembatan panjang pada jembatan pendek jika ketinggian ditambahkan – buat mencapai ketinggian sembari mengekalkan ketegaran struktur itu, dengan mengelakkan pembinaan elemen menegak yang tinggi serta langsing.

Jembatan gerbang ini masih dipergunakan pada terusan-terusan air serta jalan raya kerana beliau memiliki bentuk yg menarik, terutamanya jika beliau menyeberangi air kerana pantulan gerbang itu menghasilkan kesan visual berbentuk bulatan dan bujur.

Kebanyakan jembatan gerbang stress moden dibuat daripada konkrit diperkuat. Buat pembuatannya, pendukung sementara bisa didirikan buat mendukung bentuk jembatan itu. Apabila konkrit sudah mengeras, barulah pendukung ad interim itu dibuang.

Keliru satu variasi pada jembatan jenis ini merupakan bila gerbang jembatan itu naik lebih tinggi daripada jalan. Pada kes ini, kabel tembaga menghubungkan jalan dengan gerbang itu.